Risker med att få ett personligt lån

När du tar ett lån bör du vara medveten om vilka extra kostnader som är kopplat till lånet. Står det “ingen ränta” i lånelöftet kan du vara säker på att det tillkommer en rad andra avgifter som på slutänden gör lånet mycket dyrare än traditionella lån. Sådana avgifter är vanliga i samband med så kallade korttidslån; som sms -lån och Internetlån. Men även traditionella lån från etablerade banker och låneinstitut kan medföra vissa avgifter som kan bli dyra i längden om du inte är uppmärksam.
Det är till exempel skillnad på ränta och effektiv ränta. Den ränta som uppges är alltid något lägre, men det är den effektiva räntan du bör titta på. Det är den du kommer att få betala. Många banker tar även ut en faktureringsavgift varje månad för att de skickar ut din faktura. Du kan ofta slippa denna genom att välja autogirobetalning. Då dras amorteringen direkt från ditt konto. I de flesta fallen är detta gratis, men kan på vissa håll även kosta några kronor – om än alltid billigare än fakturering.

Var dock medveten om att även autogirobetalningar har sina risker. Om det skulle saknas pengar på ditt konto när det är dags att betala riskerar du att få en övertrasseringsavgift – som kan vara ganska dyra i vissa fall.

Innan du tar ditt lån bör du jämföra olika banker och långivares erbjudanden. Det är sällan första bästa erbjudandet är det bästa. Om du använder en tjänst som Freedom Finance eller Lendo kan skillnaden mellan bästa och sämsta erbjudandet handla om 5 – 6 %, så ha is i magen innan du bestämmer dig.

Du kan läsa mer om att låna pengar på www.låna-pengar.at. Här hittar du artiklar, texter och annan relevant information om att låna pengar.

Comments are closed.