Det var sällan bättre förr

Alla skulle nog inte vara överens om det påståendet. Fler skulle nog hålla med dock om man pratar om teknik. Det är få områden där det är så tydligt när utveckling går framåt som med teknik. Där är först mycket sällan bäst. Om man tar symaskinen som exempel så patenterades den första symaskinen redan 1790 av Thomas Saint från England. Den var helt gjord i trä och var inte särskilt effektiv – men lär ha fungerat. Det dröjde sedan fram till 1830 innan utvecklingen av symaskiner fortskred i och med Bartholomé Thimonnier som då tog patent på den första entrådiga kedjesömsmaskinen. 1846 gick utvecklingen vidare då Elias Howe patenterade en symaskin som arbetade med både över- och undertråd och hade en skyttel och nål med ett öga i spetsen.

Trots detta hade symaskinen fortfarande inte slagit igenom på bred front.
När Isaac Merrit Singer 1856 tillverkade en symaskin som var konstruerad för hemmabruk tog så försäljningen äntligen fart. Hans modell ”The Red S Girl” blev en storsäljare i sin tid.
Idag är symaskin inget som finns i varje hem då de flesta köper nya kläder när gamla går sönder och sällan sur själva – men de som finns är långt mer avancerade än de som fanns på 1800-talet och kan sy både bakåt och framåt och brodera mönster.
Och till skillnad från på 1800-talet går idag alla symaskiner på el. Förhoppningsvis billig sådan också. Om inte, gå in på elpris.biz och skaffa billig el där.

 

This entry was posted in Hus.

Comments are closed.